Training existentiële zorg binnen de oncologie
29 november - 1 december 2019

“'What does a man in despair need? A human being'   (Martin Buber)
Een training voor mensen die met oncologiepatiënten werken en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarbij steunt. Letterlijk en figuurlijk ‘stil staan’.
De diagnose kanker heeft een grote impact op mensen. Men wordt geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en met een verwond lichaam. Op velerlei gebied kantelt en verandert het leven: met recht een existentiële crisis voor alle betrokkenen. Ook als zorgverlener word je daardoor geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarin ervaren worden. Hoe ga je daarmee om vanuit zowel je menselijke als professionele betrokkenheid?
Tijdens deze dagen is er aandacht voor de therapeutische relatie die ruimte durft te laten voor vragen die de grond van het leven raken en vaak niet ‘oplosbaar’ zijn. Zo lastig als je wilt helpen en lijden wilt verlichten. Werkelijk aanwezig zijn bij existentiële nood vraagt om een grondhouding van ‘niet weten’, die ruimte geeft en vertrouwen heeft in de unieke weg van ieder mens. Dit vraagt tevens om een respectvolle reflectie op je eigen functioneren, kracht en kwetsbaarheid.
Deze training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van ons vraagt.
Mede met behulp van het door Dr Joan Halifax ontwikkelde G.R.A.C.E. model, zullen we oefenen om vanuit innerlijke kracht, een helder hoofd en een open hart werkelijk nabij te zijn.
Verder is er aandacht voor goede zelfzorg, omdat dit intensieve werk veel van ons vraagt. Wat kan helpen in het omgaan met zo veel intens lijden en hoe kun je voorkomen dat je niet opgebrand raakt en evenmin emotioneel afstompt?
Daarnaast is er ruim tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor dit lange weekend een mooie combinatie biedt van deskundigheidsbevordering en weer 'op adem komen'.
Onze intentie is dat deze dagen bijdragen aan inspiratie, rust en gezonde zelfzorg, om van daaruit weer met hernieuwde zin/Zin dit belangrijke werk te doen.
 
Een aantal ervaringen:
‘...De fijngevoelige afwisseling van meditatie, ervarings-gerichte oefeningen, wandelingen in de prachtige natuur en de praktische handvatten voor betrokken (zelf-)zorg hebben mij innerlijk verfrist en verrijkt'.
'...Ik heb de training als weldadig ervaren, Er was een goede balans tussen boeiende nieuwe oefeningen om in het werk te gebruiken en aandacht voor zelfzorg als werker in de oncologie. De training heeft een effect op mij dat langer duurt dan de dagen op de Hof van Kairos. De liefdevolle zorg en het echt sublieme eten maakt het tot een ervaring die ik al mijn collega's gun.'
'...Van vrijdag-tot zondagmorgen ondergedompeld te worden in een sfeer van liefdevolle aandacht, de stiltemomenten, de wandelingen, de meditaties en de enorme rijkdom van de aangereikte kennis, de uitwisseling met anderen, het herkennen van valkuilen in het werk: alles bij elkaar een topervaring.'

Irène Bakker verzorgt deze training. Zij is geautoriseerd zen leraar en geeft vanuit Zen Spirit o.a. trainingen over palliatieve zorg in binnen- en buitenland. Van 2002 tot begin 2010 werkte zij als systeemtherapeut bij psycho-oncologisch centrum ‘Het Behouden Huys’ in Haren (Gr), waar zij zowel therapie als stervensbegeleiding en mindfulness/stressreductie trainingen gaf.
Irène Bakker was van 1998 tot 2004 betrokken bij de 'Being With Dying' training van Dr Joan Halifax. Deze intensieve 8-daagse training voor mensen in de gezondheidszorg heeft velen geïnspireerd de psycho-sociale en spirituele zorg voor stervenden te verbeteren.
Zij is consulent stervensbegeleiding voor de Boeddhistische Unie Nederland.
Op haar site www.zenspirit.nl is een aantal artikelen te lezen die de inhoud van deze training raken, waaronder de publicatie “Tussen nu en dan: kunnen we leven met sterven?”

Locatie: Hof van Kairos  
Data: vrijdag 29 november 11.00 uur tot zondag 1 december 2019  15.00 uur 
Aantal deelnemers: maximaal 14. Er zijn 8 eenpersoonskamers en 3 tweepersoonskamers beschikbaar.
Kosten inclusief verblijf: € 380 voor particulieren; € 495 wanneer de werkgever betaalt
Opgave & informatie: Ria Hengeveld, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  0543-563763